“Безмежну” владу Януковича визнали держпереворотом: всі подробиці

    141

    У Генеральній прокуратурі України почали роботу над справою про Конституційний переворот 2010 року

    Про це на своїй сторінці в Facebook пише генпрокурор Юрій Луценко.

    “Департаментом спеціальних розслідувань ГПУ розслідується справа щодо захоплення державної влади шляхом розширення неконституційним способом повноважень президента України за рахунок звуження ролі і повноважень парламенту і уряду”, – пише Луценко.

    Так, завдяки аналізу зібраних доказів, було прийнято рішення повідомити про підозру за ч. 1 ст. 109 ККУ екс-президенту Віктору Януковичу і екс-міністру юстиції Лавриновичу в здійсненні спільно з іншими особами захоплення державної влади.

    Луценко зазначив, що спроба захоплення влади відбувалася в тому числі і шляхом вжиття заходів до спроби внесення незаконних, без рішення єдиного органу законодавчої влади в Україні – Верховної Ради, змін до чинної Конституції України.

    Нагадаємо, 1 жовтня 2010 року Конституційний суд України повернув країну до президентсько-парламентської форми правління, повернувши президенту частину втрачених після конституційної реформи 2004 року повноваження.

    Рішення суду, по суті, ввело в дію Конституцію 1996 року, коли країною керував Леонід Кучма.

    За підсумком, Янукович отримав право самостійно визначати кандидатуру прем’єр-міністра. Також самостійно призначати міністрів за поданням глави уряду і в будь-який момент самостійно звільняти їх. Крім того, Янукович отримав можливість керувати безпосередньою роботою уряду, видаючи свої укази і розпорядження, він також отримав право скасовувати будь-які акти Кабінету міністрів.

     

    Джерело: Politeka



    • інші новини