Експeрти про туман y Києві: природне явище плюс викиди

    497
    туман

    Важко дихати, чути запах горілого, нічого не видно – такі скарги про туман у столиці надходять від мешканців кількох районів міста, пише ВВС.

    Чиновники називають туман над Києвом природним явищем і кажуть, що його причина – зниження температури і підвищення вологості.

    Екологи ж вказують, що причинами туману є не тільки природні чинники, але і збільшення викидів у атмосферу.

    Вони попереджають: такі явища можуть почастішати, адже стан забруднення повітря у місті системно не вимірюють.

    Повторити долю Пекіна?

    Туман у столиці пояснюють температурною інверсією, коли нижній шар повітря є холоднішим, ніж верхні шари атмосфери, тому забруднене повітря не може піднятися і накопичується внизу, розповідає експерт Національного екологічного центру Олег Савицький.

    За його словами, ці явища спостерігаються у всіх великих містах від початку промислової революції. І ускладнюються вони, зокрема, промисловими викидами, а в Києві ці викиди – стабільно високі, зазначає експерт.

    “Викиди від двигунів не регулюються, ніхто не контролює, які системи очисток стоять на транспорті, збільшуються викиди від підприємств. Дарницька ТЕЦ перевела кілька котлів на вугілля і через це збільшились викиди, також є переповненим золовідвал ТЕЦ (місце куди викидають рештки від горіння), і пил розноситься по всій Дарниці”, – каже пан Савицький.

    туман

    “Ми маємо в місті великий рух автотранспорту, кількість якого збільшується. Він додає не тільки викиди в атмосферу, але й температуру”, – розповідає доктор медичних наук Олена Турос з Інституту громадського здоров’я ім. Марзєєва.

    Науковець скаржиться, що Україна – єдина країна в Європі, яка не вимірює дрібнодисперсний пил, який є найбільш небезпечним для організму, оскільки затримується в дихальних шляхах і навіть може нести на собі метали.

    За її словами, моніторинг цього пилу потрібно проводити постійно, щохвилини проводити заміри.

    туман

    З тим, що у Києві відсутня система постійного моніторингу якості атмосферного повітря, погоджується і пан Савицький.

    Всі європейські країни, наголошує експерт, мають електронні системи, які під’єднані до єдиної бази даних, і таким чином можна відстежити ситуацію в кожному місті. У Києві ж такої системи немає.

    “Коли виникає така ситуація, як смог, її неможливо оцінити. Не можна вказати, які точкові джерела забруднення роблять найбільший вклад і чи можна їх призупинити”, – каже пан Савицький.

    У Пекіні температурна інверсія, коли місто накриває смог, трапляється щозими, каже експерт.

    “Якщо ми не будемо змінювати політику в плані транспорту, енергетики і не будемо зменшувати викиди, то, цілком можливо, що такі ситуації почастішають у Києві”, – зазначив експерт Національного екологічного центру.

    Покращитись ситуація у Києві може після прогрівання приземного шару повітря. Але в найближчі три доби, за прогнозами ДНСН, ситуація істотно не зміниться.

    Лікарі радять у такий період обмежити перебування на відкритому повітрі, особливо вранці.

    Дітям і вагітним рекомендують відмовитися від тривалих прогулянок. За можливості – використовувати системи кондиціонування та очищення повітря.

    Туман 17 січня зранку спостерігався загалом на території більшості областей країни.

    У київській держадміністрації кажуть, що чиновники здійснюють заміри повітря, щоб визначити, чи є в повітрі концентрація шкідливих речовин. Про результати обіцяють повідомити згодом.

    На сайті ресурсу Earth можна стежити за концетрацією в атмосфері монооксиду вуглецю, що утворюється при згорянні пального у двигунах та опалювальних приладах, які працюють на вугіллі чи інших видах природного палива.



    • інші новини