Більше мільйона “українських біженців” торік захотіло оселитися в Росії

    298

    Міністерство внутрішніх справ Російської Федерації надало статус біженця 115 громадянам України.

    Про це представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко розказала в інтерв’ю Укрінформу.

    “З 2015 року по 1 жовтня 2016 року територіальними органами МВС Російської Федерації прийнято рішення про визнання біженцями стосовно… 115 громадян України, з них 84 – у 2015 році і за 9 місяців 2016 року – 31”, – повідомила Геращенко.

    За її словами, МЗС отримало відповідь, що, за інформацією головного управління з питань міграції Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації, на 1 жовтня 2016 року на території РФ проживають лише 99 323 громадянина України, яким оформлені посвідки на проживання.

    В основному це трудові мігранти. На тимчасове проживання дозвіл дано 238 000 осіб. За 9 місяців 2016 року територіальними органами Російської Федерації прийнято рішення про видачу посвідки на проживання 45 тисячам громадян України і 132 тисячі патентів на здійснення трудової діяльності. Тобто, всі ті, кому дано довідку на тимчасове проживання – це, як правило, працюючі українці“, – підкреслила Геращенко.

    Вона наголосила, що країні-агресору не потрібні біженці з окупованих нею територій, “там чекають трудових мігрантів, але не біженців”.

    В цих красномовних цифрах, які ми вибили від РФ, вказано, що у 2015 році на території РФ перебувало понад 1 мільйон вимушених переселенців, у тому числі 395 тисяч таких, що офіційно звернулися до відповідних органів, щоб їм надали тимчасовий притулок, 6 822 просили статус біженця, понад 270 тисяч – оформлення дозволу на тимчасове проживання, 60 тисяч – дозволу на проживання, 130 тисяч просили набуття громадянства, 150 тисяч просили про участь у державній програмі сприяння добровільному переселенню. Ну, а скільки ж людей ці статуси і громадянство отримали? Питання риторичне. І шкода, що ці цифри не знають на окупованому Донбасі, їм би було цікаво почути“, – наголосила перший заступник Голови Верховної Ради.



    • інші новини