Блокада непідконтрольного Донбасу – таємна спецоперація проти Порошенка?

    852

    На думку журналіста і громадського діяча Валерія Песецького, тотальна блокада тимчасово непідконтрольних Україні територій Донбасу – це таємна спецоперація проти президента Порошенка, яку “партія війни” – “Народний фронт” – проводить в зв’язці з відкритою атакою проти Віктора Медведчука, який відстоює мирний варіант вирішення конфлікту на Донбасі, пише Знай.

    У своїй аргументації Песецький виходить з того, що для Європи і США Мінські угоди є безальтернативними, оскільки, згідно з резолюцією Ради безпеки ООН, “вирішення ситуації в східних регіонах України може бути досягнуто лише через мирне врегулювання цієї кризи”.

    У той же час тотальна блокада тимчасово непідконтрольних територій ніяк не підпадає по поняття “мирного врегулювання”, упевнений журналіст.

    “Подібний варіант впливу не прописаний ні в одному з пунктів Мінських угод. Зусиллями секретаря Ради національної безпеки і оборони Турчинова Україна перетворюється в кровожерну країну, а її керівництво стає в один ряд з бойовиками ІДІЛ. Адже по суті жителів ОРДЛО збираються позбавити води, продуктів харчування, електрики і засобів на існування, що може обернутися для Донбасу нової гуманітарною катастрофою”, – вважає громадський діяч.

    Таким чином, секретар РНБОУ пропонує порушити міжнародні зобов’язання України, під якими стоїть підпис президента Петра Порошенка, а також штовхає Президента України на злочини проти людяності, впевнений блогер. Крім того, мета подібної атаки – в тому числі послабити переговорні позиції Петра Порошенка.

    “Медведчук – єдиний український політик, який має прямі контакти на рівні керівників України і Росії, тому здатний згладити протиріччя між Україною і Росією, між Україною і ОРДО/ОРЛО, між Порошенком і Путіним. Крім того, Мінський процес сьогодні існує багато в чому завдяки його зусиллям – саме Медведчук, коли того вимагає ситуація, веде переговори з ОРДО-ОРЛО і проводить успішні обміни полоненими, як у випадку з Надією Савченко (всього він звільнив понад 400 осіб). У свою чергу, обміни полоненими демонструють світові здатність сторін знаходити порозуміння хоча б в “гуманітарних питаннях”, – пояснює журналіст.

    На його думку, якщо Медведчук вирішить вийти з переговорного процесу, це буде означати повний провал Мінська-2. Тим самим буде завдано шкоди президенту Порошенку як гаранту виконання Мінська.

    “Підігріваючи радикально налаштовану частину електорату, “фронтовики” вимагають “війни до переможного кінця”. При цьому ідеальний варіант для них – списати з рахунку і самого Порошенка, щоб він навіть теоретично не зміг перешкодити заробляти на війні на Донбасі”, – приходить до висновку Валерій Песецький.



    • інші новини