Чергові висловлювання РФ про повернення «скіфського золота» України

    233

    Суд прийняв рішення щодо повернення «скіфського золота» на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з яким твори мистецтва повинні бути повернуті суверенній державі, яка надала ці твори до тимчасової експозиції.

    Можливу передачу «скіфського золота» Україні можна буде розцінити лише як «крадіжку».

    Про це заявив міністр культури РФ Володимир Мединський.

    «Якщо рішення нідерландського суду вступить в силу, то скіфське золото у кримських музеїв вкрадуть. Іншого слова тут підібрати не можна. Це буде безпрецедентне рішення », – заявив В.Мединський.

    За його словами, міжнародне музейне право базується на непорушності музейних фондів. «На скіфське золото мають право тільки кримські музейники, які знайшли його, відреставрували, вивчили і ввели в музейні фонди Криму. Рішення, прийняте нідерландським судом, глибоко ангажоване і юридично безглузде », – зазначив російський міністр.

    Міністр додав, що РФ в особі міністерства культури участі в судовому розгляді з приводу «скіфського золота» не приймає, стороною в цій справі є музеї Криму.

    Це рішення суду вкрай негативно вплине на розвиток будь-яких культурних контактів і обмінів з Нідерландами всіх держав, які хоч трохи турбуються про збереження своїх музейних фондів, заявив В.Мединський.



    • інші новини