Рівень озону в Арктиці досягнув рекордно високого показника з 1970-х років

    236

    Американські вчені з Національного управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) відзначили рекордне відновлення озонового шару над Арктикою. Дослідження опубліковано у науковому журналі Geophysical Research Letters (GRL).

    За словами фахівців, у березні 2024 року концентрація стратосферного озону над Північним полюсом досягла максимальних показників із 1970-х років.

    Середнє значення озону в березні року досягло піку в 477 одиниць Добсона (DU), що на 6 DU вище за попередній рекорд у березні 1979 року і на 60 DU вище за середнє значення за досліджуваний період (з 1979 по 2023 рік). Щоденні рекордні рівні для Арктики спостерігалися приблизно протягом половини місяця, а 20 березня спостерігався максимум 499 DU.

    Рівні озону вище за середні показники зберігалися до вересня.

    Вчені зазначили, що відновлення озонового шару виявилося пов’язаним із процесами зміни клімату. Посилення зимових вихрових потоків тепла в атмосфері сповільнило полярний вихор навколо Арктики, через що повітря із середніх широт принесло в регіон більше озону, ніж зазвичай.

    Враховуючи, що найближчими роками прогнозується зростання викидів вуглекислого газу, дослідники вважають, що приплив озону до Північного полюса відбуватиметься й надалі.



    • інші новини