Декомунізація триває: Верховна Рада перейменувала 328 населених пунктів

    147

    Верховна Рада України зробила ще один крок у боротьбі з радянською та російською імперською спадщиною, підтримавши перейменування 328 населених пунктів. Це частина масштабного проєкту, спрямованого на очищення топонімії країни від назв, що асоціюються з комуністичним минулим і пропагандою російської імперської політики.

    За постанову проголосували 281 народний депутат. Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко у своєму телеграм-каналі. Це рішення підтримує законодавчі вимоги щодо декомунізації та деколонізації назв географічних об’єктів в Україні.

    Згідно з постановою 3939-ІХ, перейменуванню підлягають:

    • 7 районів;
    • 15 міст;
    • 56 селищ;
    • 263 села.

    Це рішення відповідає вимогам закону “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії”.

    Варто зазначити, що спочатку список населених пунктів, що мали бути перейменовані, був ширшим. Однак, після невдалого голосування 18 вересня, частину міст було вилучено зі списку. У фінальній версії постанови, ухваленій 19 вересня, не згадуються такі міста, як Южне, Южноукраїнськ, Павлоград, Синельникове та Первомайськ.



    • інші новини