Вчені визначили, яка планета є найбільшою у Всесвіті і де вона знаходиться

    577

    З моменту появи телескопів з’ясувалося, що Юпітер – найбільша планета у нашій Сонячній системі. Це становище зберігалося протягом чотирьох століть, роблячи Юпітер найбільшою планетою, яку ми знали. Про це повідомляє IFLScience.

    Однак з розвитком технологій та покращенням наших можливостей, ми виявили безліч екзопланет (планет за межами Сонячної системи), і рекорд Юпітера був побитий кілька разів. У 2005 році Міжнародна астрономічна спілка встановила чітке визначення терміна “планета”, що допомогло вирішити багато суперечок.

    Згідно з цим визначенням, планетою вважається небесне тіло, яке обертається навколо зірки або має з нею загальну орбіту, але не має достатньої маси, щоб ініціювати термоядерний синтез у своєму ядрі, як це відбувається у зірок.

    Також є додаткові вимоги: небесне тіло має досягти гідростатичної рівноваги, тобто мати сферичну або майже сферичну форму під дією власної гравітації.

    Складність роботи з масивнішими об’єктами пов’язана з тим, що дейтерій легше виробляти, ніж водень. Це призводить до утворення особливої ​​категорії об’єктів, які називаються коричневими карликами.

    Вчені наголошують, що визначити рекордсмена важко через невизначеність в оцінці маси та розміру екзопланет. Крім того, через труднощі у точній класифікації деяких об’єктів як планет або коричневих карликів завдання ускладнюється. Проте вчені виділили кілька претендентів на цей титул.

    По планеті GQ Lupib було проведено щонайменше чотири спроби вимірювання радіуса, результати яких варіюються від 1,8 до 4,6 радіуса Юпітера. Остання оцінка внесла додаткову невизначеність, припускаючи, що радіус цієї планети може досягати 46 радіусів Юпітера, що означає, що її обсяг може бути більш ніж у 200 разів більший за обсяг Юпітера.

    Для планети PDS 70b одна з оцінок вказує, що її радіус у 2,72 раза більший за радіус Юпітера, тоді як інша оцінка передбачає, що він перевищує 1,3 радіуса Юпітера. Таким чином, планета може претендувати на звання найоб’ємнішої. Крім того, відомо, що її маса в 2-8 разів більша за масу Юпітера.

    Планета DH Taurib має передбачуваний радіус, близький до радіуса PDS 70b, з оцінкою, що він у 2,085 разів перевищує радіус Юпітера. Однак на тлі гіпотез про можливий статус коричневого карлика, її не можна розглядати як претендента на звання “найпотужнішої” планети.