Вулкан в Ісландії знову вивергається! Дивіться відео

    28

    Середа принесла чергове виверження на півострові Рейк’янес — це вже восьме з 2021 року. Геологічні системи, які спали 800 років, знову активізувалися.

    Вулкан в Ісландії знову прокинувся — це вже п’яте виверження з грудня. Півострів Рейк’янес, де проживає 30 тисяч людей, став епіцентром події, що розгортається на південь від столиці Рейк’явіка. Про це повідомляє Sky News.

    Виверження почалося в ранкові години після серії землетрусів на північ від Гріндавіка, рибальського містечка з населенням 3,800 осіб, яке було евакуйоване.

    Лава з тріщини довжиною приблизно 2,4 км виривається на висоту близько 50 метрів, повідомляє Метеорологічне бюро Ісландії. Популярний серед туристів термальний спа-центр «Блакитна Лагуна» був евакуйований перед початком виверження, як передає національний мовник Ісландії RUV.

    Рейси до та з аеропорту Кефлавік наразі виконуються за розкладом, проте пасажирів закликають слідкувати за оновленнями щодо польотів. Цивільна оборона Ісландії перебуває в стані підвищеної готовності, повідомила поліція.

    Ісландія з населенням близько 400 тисяч людей розташована на вулканічному гарячому місці в Північній Атлантиці. Виверження тут не рідкість, і ісландці добре вміють з ними справлятися.

    Влада попереджала про ризик вулканічної активності в цьому районі, оскільки дослідження показали накопичення магми під землею. Для запобігання шкоді встановлені штучні бар’єри, що спрямовують лаву подалі від геотермальної електростанції, спа-центру «Блакитна Лагуна» та Гріндавіка.

    Попередні виверження спричинили евакуації, порушення системи централізованого опалення, закриття ключових доріг і навіть зруйнування кількох будинків у Гріндавіку.

    Це восьме виверження на півострові Рейк’янес з 2021 року, і воно демонструє виклики, з якими стикається Ісландія. Вчені попереджають, що Рейк’янес може стикнутися з виверженнями протягом десятиліть або навіть століть.

    Найбільш руйнівна вулканічна активність в Ісландії за останні роки сталася у 2010 році, коли виверження вулкана Ейяф’ятлайокудль випустило величезні хмари попелу, що закрили повітряний простір над Європою та призупинили 100 тисяч рейсів.



    • інші новини