Астрономи знайшли планету з температурою, як на Землі

    1700

    Астрономи виявили планету Глізе 12 b, яка може мати умови, схожі на Землю, і це викликає величезний інтерес у науковому світі, повідомляє Oxford University Press.

    Глізе 12 b – це скелястий світ розміром із Венеру, розташований усього за 40 світлових років від нас. Попри те, що вона обертається навколо червоного карлика на відстані всього 7% від дистанції між Землею і Сонцем, рік на цій планеті триває лише 12,8 дня. Але найцікавіше те, що Глізе 12 b отримує лише в 1,6 раза більше енергії, ніж наша планета, що дозволяє підтримувати на її поверхні помірну температуру близько 42 градусів Цельсія.

    Опубліковане в Щомісячних повідомленнях Королівського астрономічного товариства дослідження показало, що Глізе 12 b є однією з найхолодніших відомих екзопланет. Для порівняння, середня температура на Землі становить 15 градусів Цельсія, хоча вона зростає через кліматичні зміни.

    Наступний крок для вчених – з’ясувати, чи має Глізе 12 b атмосферу, яка могла б утримувати рідку воду. Це критично важливо для життя, як ми його знаємо.

    Глізе 12 b надає унікальну можливість для вивчення атмосфер та населеності планет, що обертаються навколо холодних зірок.

    «Глізе 12 b – одна з найкращих цілей для дослідження того, чи можуть планети розміром із Землю зберігати свою атмосферу навколо холодних зірок. Це важливий крок для розуміння населеності планет по всій галактиці», – зазначив Шишир Дхолакія, докторант Центру астрофізики Університету Південного Квінсленда в Австралії.

    Можливо, зовсім скоро ми дізнаємося більше про цю дивовижну планету і її потенційну здатність підтримувати життя!



    • інші новини