Астрономи вперше виявили на Сонці сфокусоване плазмове цунамі

    681

    Астрономи вперше виявили плазмове цунамі від сонячного спалаху, який був сфокусований дірою в корональному середовищі. Про відкриття повідомляється у статті, опублікованій у журналі Nature Communication.

    У короні, що є зовнішньою частиною сонячної атмосфери, виникають магнітогідродинамічні хвилі – коливання електрично зарядженого середовища (що за поведінкою нагадує рідину) під впливом магнітних полів зірки. Вони беруть участь у нагріванні корональної плазми, прискорюючи сонячний вітер, та генерують потужні сонячні спалахи.

    Попередні спостереження показали, що вони зазнають типових хвильових явищ, таких як заломлення, пропускання та відображення.

    Дослідники проаналізували дані обсерваторії сонячної динаміки НАСА про сонячний спалах 2011 року. Виявилося, що вибух спричинив потужні, майже періодичні обурення, які переміщалися вздовж поверхні Сонця, утворюючи фронти дугоподібної форми. Вони пройшли через корональну діру – область відносно холодної та менш щільної плазми – на низькій широті щодо екватора Сонця зі швидкістю близько 350 кілометрів на секунду.

    Коли хвилі проходили через далекий край діри, їхній спочатку дугоподібний фронт змінив кривизну і став сідлоподібним. Потім хвилі зійшлися в точці, що схоже на те, як світло фокусується за допомогою лінзи, при цьому корональна діра завдяки своїй формі діяла як магнітогідродинамічна лінза.



    • інші новини