Apple запідозрили у штучному обмеженні оперативної пам’яті: розбір iPad показав 12 ГБ ОП, хоча офіційно її 8 ГБ

    154

    Нові iPad Pro з чипами M4 доступні в кількох модифікаціях: моделі зі сховищами на 1 та 2 ТБ отримали 10-ядерний процесор та 16 ГБ оперативної пам’яті, а версії на 256 та 512 ГБ оснащені 9-ядерним процесором та 8 ГБ оперативної пам’яті. Втім, це випливає з офіційних заяв, хоча реальність може бути дещо іншою – після публікації відеорозборів новинок уважні учасники форуму MacRumors помітили дивність.

    На деяких роликах про розбір нових iPad Pro виразно видно FGBA-коди модулів оперативної пам’яті Micron, що дозволяє дізнатися, які саме чипи Apple встановила у свої планшети. З топовими версіями новинок все очікувано – 16 ГБ оперативної пам’яті Micron типу LPDDR5. А ось у молодших моделях встановлені дві планки по 48 гігабіт, що еквівалентно 6 гігабайтам кожна – тобто сумарно 12 ГБ. Але iPadOS використовує лише заявлені 8 ГБ оперативної пам’яті.

    Поки що офіційних коментарів від Apple немає, так що в інтернеті витають різні теорії на цей рахунок. Одна з найпопулярніших — штучне обмеження пам’яті у молодших модифікаціях iPad Pro, щоб краще сегментувати серію та спонукати покупців набувати дорожчих моделей.

    Але є й поблажливіші версії. Так, одна з них говорить про те, що на ринку не існує мікросхем об’ємом 4 ГБ із пропускною здатністю, достатньою для забезпечення бажаної Apple продуктивності. Інша версія – жоден із виробників не пропонує LPDDR5-планки об’ємом 4 ГБ. Ще одна теорія полягає в тому, що вказаний на деталях номер все-таки невірний, або він за випадковим збігом точно такий же, як у нових 4-гігабайтних плашок, що використовуються Apple.



    • інші новини