«Льодовик Судного дня» може розтанути раніше, ніж передбачалося

    1071

    Льодовик Туейтса в Західній Антарктиді, який також називають «льодовиком Судного дня», може розтанути раніше, ніж вважали вчені. Теплі океанські води впливають на нього сильніше, ніж передбачалося, показали нові супутникові дані.

    Танення льодовиків впливає на життя людей по всьому світу. Наприклад, через прискорення цього процесу знижується швидкість обертання Землі. Це призвело до того, що з календарного року доведеться вперше відняти високосну секунду та відредагувати політику регулювання всесвітнього координованого часу (UTC) на три роки пізніше, ніж планувалося.

    Такі зміни негативно позначаться на багатьох сферах, наприклад, на розподілених обчисленнях та фінансових ринках, оскільки вони вимагають точної та стандартизованої тимчасової шкали. Річ у тому, що заздалегідь запрограмувати облік високосних секунд неможливо: їх вводять на підставі поточних спостережень за швидкістю Землі.

    Льодовик Туейтса називають «льодовиком Судного дня», тому що його танення з великою ймовірністю призведе до надзвичайно сильного підвищення рівня моря і наразить на небезпеку всі прибережні спільноти. Площа цього льодовика – 120 тисяч квадратних кілометрів. Якщо він повністю розтане, рівень Світового океану підніметься на 64 сантименти. Крім того, льодовик Туейтса – найнестабільніший в Антарктиді: суша, на якій він розташований, нахилена вниз, що дозволяє океанським водам “роз’їдати” лід.

    Дослідники з Каліфорнійського університету в Ірвайні (США), Університету Ватерлоо (Канада) та компанії ICEYE (Фінляндія), яка виробляє мікросупутники, з’ясували, що «льодовик Судного дня» може розтанути раніше, ніж очікувалося. Результати їхньої роботи опублікував журнал Proceedings of the National Academy of Sciences.

    Вчені працювали з даними, які супутниковий радар високої роздільної здатності зібрав з березня до червня 2023 року. Вдалося простежити, як у льодовика Туейтса змінюється лінія заземлення (або, у термінології, якої дотримуються автори дослідження, зона заземлення) — місце, де крига втрачає зв’язок із землею і починає плавати в морі.

    Виявилося, що морська вода, яка потрапляє в основу льодовика, накопичується і починає переміщатися природними каналами або басейнами в його порожнинах. Виникає тиск, через який підіймається крижаний покрив. Згідно з дослідженням, морська вода проникає вглиб льодовика на кілометри, а потім, відповідно до 12-годинного циклу припливів, знову виходить «назовні».

    Морська вода, яка переміщається на значні відстані за короткий проміжок часу, прискорює танення льодовика Судного дня. Як тільки лід тане, його прісна вода вимивається і заміщається теплішою морською.

    За словами дослідників, танення морського льоду не впливає безпосередньо на підвищення рівня моря, але через цей процес прибережні льодовики стають відкритими для хвиль та впливу теплих океанських вод. У результаті лід стає більш уразливим, і ймовірність його танення та руйнування зростає.



    • інші новини