Скандальний податок на бездітність: чому Рада відкликала законопроєкт

    744

    Український народний депутат від партії “Слуга народу” Сергій Гривко 16 травня зареєстрував законопроєкт №11264, спрямований на покращення демографічної ситуації в країні. Ідея була амбіційною, але викликала шквал критики, що призвело до її швидкого відкликання. Про це повідомляє Українська Правда.

    Гривко запропонував ввести так званий “податок на бездітність”. Ідея полягала в наступному:

    • 1,5% від об’єкта оподаткування для осіб, які не мають дітей.
    • 1% від об’єкта оподаткування для осіб з однією дитиною.
    • 0,5% від об’єкта оподаткування для осіб з двома дітьми.

    Від податку звільнялися б сім’ї з трьома або більше дітьми, особи з медично підтвердженим безпліддям або порушенням репродуктивної функції, а також особи з інвалідністю І групи.

    Ідея отримала сильний опір як від колег Гривка, так і від громадськості. Народний депутат Ярослав Железняк запевнив, що в Україні “демографічних” податків ніколи не буде. Депутат Дніпропетровської міської ради Юрій Коробов побачив у пропозиції відгомін радянської практики та запропонував інші способи наповнення бюджету, наприклад, штрафи за сміття.

    Нардеп Данило Гетманцев припустив, що цей законопроєкт – спроба відтворити радянський “демографічний” податок, який існував з 1941 року і був відомий в народі як “податок на яйця”.

    Проблеми демографії

    Україна дійсно переживає демографічну кризу, яка загострилася через війну з росією. Коефіцієнт народжуваності впав до 0.7-0.9 при необхідних 2.2 для відтворення нації. Це несе загрозу для економіки, пенсійної системи, інвестиційної привабливості та безпеки країни.

    Законопроєкт Гривка, хоч і викликав великий резонанс, був відкликаний через сильний суспільний спротив. Але питання демографічної кризи залишаються відкритими, і необхідно шукати інші, більш ефективні рішення для їх вирішення.



    • інші новини