Вчені розповіли, що буде, якщо ядерна бомба вибухне в космосі

    2736

    Чи може бути ядерна зброя використана в космосі? Нещодавно росія зробила крок у напрямку реалізації цієї ідеї. Усупереч резолюції ООН, підтриманій США та Японією, країна заблокувала плани щодо запобігання розробці та розміщенню ядерної зброї за межами Землі. Про це повідомляє Science Focus.

    Можна припустити, що вибух ядерної бомби на Землі та в космосі істотно відрізнятимуться. Майкл Малвіхілл, вчений з Університету Теесайд, який спеціалізується на астро-геополітичних дослідженнях, і член робочої групи з астрополітики Британської асоціації міжнародних досліджень, роз’яснив, які наслідки можуть виникнути у разі вибуху ядерної бомби над Землею.

    “Коли ядерна зброя вибухає на Землі, тоді велика кількість енергії вивільняється у вигляді рентгенівських променів. Ці промені перегрівають атмосферу, внаслідок чого вона вибухає, перетворюючись на вогненну кулю. Саме це створює характерну грибоподібну хмару”, – розповів Малвіхілл.

    Однак, у космосі відсутня атмосфера, що унеможливлює виникнення грибоподібних хмар та ударних хвиль при вибуху ядерної бомби. Проте, це не зменшує страшних наслідків події. Електромагнітний імпульс (ЕМІ) є сплеском енергії, який, взаємодіючи з верхніми шарами атмосфери, викликає викид електронів, що призводить до засліплення радарних систем, порушення зв’язку і виходу з ладу систем електропостачання.

    Внаслідок вибуху навколо Землі утворюється радіаційний пояс, який зберігається протягом кількох місяців, а можливо, й років. Ніхто не може точно передбачити, як довго це триватиме. Радіація неодмінно зашкодить супутникам на орбіті планети і становить серйозну загрозу астронавтів на МКС.

    Простір стає все більш насиченим супутниками. На низькій навколоземній орбіті знаходиться близько 10 тисяч супутників, і ще десятки тисяч планується запустити в найближчі роки. Це суттєво збільшує ризик використання ядерної енергії в космосі, оскільки ми все більше залежимо від систем, що розміщуються на орбіті.

    Одним із вражаючих і одночасно захоплюючих наслідків ядерного вибуху на орбіті може бути яскраве явище у вигляді аврор, яке буде видно на величезних відстанях і триватиме протягом кількох днів.



    • інші новини