Вчені проаналізували давні артефакти, які розкрили справжній вік Єрусалиму

    294

    Міжнародна група вчених з Ізраїлю, Великобританії та США визначила вік старожитностей, виявлених у Першому храмі в Єрусалимі, що дозволило підтвердити дату будівництва міста. Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

    Фахівці використовували радіовуглецеве датування, аналіз річних кілець та інші методи для точного датування артефактів, зібраних на місці розкопок в одному з найдавніших районів Єрусалиму. Потім було проведено пошук зв’язків між віком давнини та історичними подіями, деякі з них згадувалися в Біблії.

    Робота команди включала аналіз артефактів (наприклад, насіння і череп кажана), знайдених серед шарів, датованих періодом між 770 і 420 роками до нашої ери, які називаються гальштатським плато. Команда виконала 103 виміри вуглецю-14, отримавши результати високої роздільної здатності. Результати підтвердили, що місто було вперше заселене десь між XII та X століттями до нашої ери, а потім розширювалося на захід. Крім цього, було знайдено свідчення землетрусу та подальшого відновлення, що сталося у VIII столітті до нашої ери, а також руйнування Вавилоном міста Єрусалима у 586 році до нашої ери.