Вчені створили карту загубленого континенту, що нагадував Атлантиду

    2978

    Австралійські вчені з університету Сіднея створили карту континенту Сахулу, що колись з’єднував Австралію з островами Папуа-Нової Гвінеї і Тасманією. Згодом ці території подібно до легендарної Атлантиди поглинув океан. Дослідження опубліковане у науковому журналі Nature Communications (NatComms).

    Робота розглядає величезний континент Сахул, який оголився близько 70 тис. років тому в епоху плейстоцену. Земля тоді перебувала у розпалі останнього льодовикового періоду. Зледеніння викликало значне зниження рівня моря, оголивши ділянки шельфу, що поєднував територію нинішньої материкової Австралії з Папуа-Новою Гвінеєю на півночі та з Тасманією на півдні.

    Датування цих місць допомогло точно визначити періоди, коли люди пересувалися Сахулом. Дослідники провели тисячі симуляцій, які виявили найімовірніші маршрути доісторичних переселенців з урахуванням особливостей ландшафту та наявності доступної їжі.

    Команда виявила, що люди йшли як уздовж берегів, так і прямо через внутрішню частину Сахула, слідуючи основними струмками та річками. Модель допомогла конкретизувати картину життя на Сахулі, де, за оцінками, проживало до півмільйона людей.

    Дослідники вважають, що на морському дні могли зберегтися археологічні пам’ятки, залишені давніми людьми.



    • інші новини