Обіцяють більше не стежити: Google змінює режим «Інкогніто» після скандальної судової угоди

    28

    У рамках врегулювання поданого в 2020 році колективного позову про стеження в режимі «Інкогніто» браузера Chrome, Google видалить масив неправомірно зібраних даних без компенсації збитків користувачам — останнім пропонується подавати відповідні позови самостійно. Google звинувачували, що компанія приховала від користувачів браузера інформацію, як і які дані збиралися в режимі «Інкогніто» в Chrome.

    У мировій угоді, поданій у понеділок до федерального суду Сан-Франциско, сказано, що Google видалить масив даних, які на думку позивачів вона неправомірно зібрала, а також оновить інформацію про збір даних в режимі Інкогніто і надасть користувачам можливість відключати в ньому сторонні куки. До суду штату Каліфорнія вже подано 50 позовів щодо відшкодування збитків окремим користувачам.

    «Ця угода — історичний етап у боротьбі за чесність і відповідальність технологічних гігантів», — прокоментував адвокат Девід Бойс, який представляв на процесі користувачів [David Boies].

    Під час судового розгляду випливла внутрішня документація, в якій керівництво Google обговорювало проблеми приватності режиму «Інкогніто». У 2019 році директор з маркетингу Лоррейн Тухілл (Lorraine Twohill) попереджала генерального директора Google Сундара Пічаї (Sundar Pichai), що не слід називати режим «Інкогніто» приватним, оскільки це «лише посилить непорозуміння».

    “Складно просувати режим “Інкогніто”, оскільки його не назвати по-справжньому приватним, тому доводиться користуватися обтічними формулюваннями, які потенційно завдадуть лише більше шкоди”, – писала Тухілл в окремому листі.

    За умовами мирової угоди Google змінить опис режиму Інкогніто, щоб користувачі краще розуміли, які саме дані збираються. Крім того, протягом найближчих п’яти років у цьому режимі сторонні куки повинні блокуватися за замовчуванням. Google також пообіцяла, що до кінця року видалить з Chrome все програмне забезпечення, що стежить за користувачем.



    • інші новини