Американські астронавти планують поставити теплицю із рослинами на Місяці

    118

    Вчені NASA обрали три наукові пристрої, які астронавти місії «Артеміда III» мають розгорнути на природному супутнику Землі у 2026 році.

    Серед них прилад LEAF («Вплив Місяця на сільськогосподарську флору»), призначений для вивчення впливу екстремальних умов Місяця на сільськогосподарські рослини. По суті, він є міні-теплицею, в якій хочуть провести експеримент з вивчення процесу фотосинтезу, росту рослин, їх реакції на місячні умови за наявності космічного випромінювання і низької гравітації. Результати допоможуть вченим зрозуміти, як вирощені на Місяці рослини поводяться і чи можна використовувати їх як їжу на майбутній місячній базі.

    Два інші пристрої, які мають доставити астронавти, – LEMS («Станція моніторингу місячного середовища») та LDA («Місячний діелектричний аналізатор»).

    Перший — комплекс автономних сейсмометрів, які відстежуватимуть місяцетруси протягом двох років. За допомогою LEMS можна скласти карту структури кори та мантії природного супутника Землі.

    LDA, у свою чергу, вимірюватиме здатність місячного реголіту поширювати електричне поле. Пристрій зможе збирати важливу інформацію про структуру надр Місяця, відстежувати діелектричні зміни, спричинені зміною кута нахилу Сонця в міру обертання земного супутника, і шукати можливе утворення інею або відкладення льоду.

    Усі три пристрої розмістять неподалік південного полюса Місяця, де в майбутньому планують побудувати базу.



    • інші новини