Американський посадковий апарат Nova-C не прокинувся після місячної ночі

    216

    У районі посадки американського апарату Nova-C на Місяці настав місячний день, проте інженерам так і не вдалося встановити з ним зв’язок.

    У 20-х числах лютого на Місяць сів посадковий модуль Nova-C (або “Одіссей”) американської компанії Intuitive Machines. Посадка не була благополучною через помилку інженерів, які готували апарат до запуску: у нього вимкнені лазерні далекоміри, необхідні для точної посадки.

    В результаті фахівцям довелося в екстреному порядку завантажити в апарат патч, який дозволив використовувати замість далекомірів доплерівський лідер NАSА, який був частиною корисного навантаження, але ці заходи не допомогли. Модуль знижувався швидше, ніж очікувалося, тому під час посадки у Nova-C відламалася одна з опор і він опинився в нахиленому положенні, що ускладнило зв’язок із Землею.

    З 20 березня інженери Intuitive Machines намагалися отримати сигнал від Nova-C, проте їм це не вдалося, тому довелося офіційно оголосити про завершення його місії.

    Тим часом японський модуль, що сів на Місяць наприкінці січня буквально на «голову», зміг наприкінці лютого «прокинутися» і відповісти на запити фахівців JAXA. Шанси на те, що апарат переживе місячну ніч, під час якої температура на природному супутнику Землі знижується до мінус 173 градусів Цельсія, були невисокі.



    • інші новини