Представлений ШІ, здатний повністю замінити інженера-програміста

    388

    Молода американська компанія Cognition представила проєкт Devin – нейромережа, здатну самостійно здійснювати повний цикл розробки програмного забезпечення. Це не примітивний заснований на штучному інтелекті помічник у написанні коду, а повноцінний інженер-програміст, здатний виконувати поставлені завдання не гірше за людину.

    Devin, навчений міркувати, самостійно планує та реалізує проєкти в галузі написання ПЗ, приймаючи у міру їх виконання тисячі рішень. ШІ навчається, виправляє допущені помилки та орієнтується у контексті. Cognition забезпечила Devin необхідними інструментами розробника для органічної інтеграції в існуючі робочі процеси. Компанія перерахувала основні можливості нейромережі:

    • адаптація до нових технологій – Devin швидко освоює незнайомі інструменти, просто читаючи документацію;
    • комплексна розробка додатків — ШІ створює та розгортає повнофункціональні веб-додатки, додаючи нові функції у міру надходження відгуків від користувачів;
    • автономне виявлення помилок – Devin виявляє, виправляє та налагоджує проблеми у коді, виступаючи повноцінним учасником проєктів;
    • навчання ШІ – нейромережа здійснює установку та налаштування великих мовних моделей на основі інструкцій з дослідницьких репозиторіїв.

    Нову нейромережу протестували журналісти з Bloomberg і залишилися задоволені, зазначивши, що новинка здатна на набагато більше, ніж колишні ШІ-помічники для програмістів. Devin зробив для них повноцінний сайт-каталог із ресторанами Сіднея за простим текстовим запитом.

    Впровадження інструменту, з одного боку, може суттєво розвантажити працюючих інженерами-програмістами людей, взявши на себе рутинні завдання та залишивши людині складніші, що потребують творчого підходу. З іншого боку, поява такої платформи порушує питання про майбутнє людини в цій професії та її співіснування з ШІ у розробці ПЗ. На цей час ШІ допомагає автоматизувати безліч завдань, але інноваційні аспекти в розробці та контроль поки що залишаються за людиною: Devin є потужним інструментом, але навряд чи витіснить потребу в живих фахівцях.



    • інші новини