Вчені шукають сигнали розумного життя в математично ідеальній планетній системі

    123

    Приблизно за 100 світлових років від нас знаходиться незвичайна планетна система. Вона найбільш математично досконала з усіх, які нам відомі. У центрі системи розташований помаранчевий карлик HD 110067, а довкола цієї зірки обертаються шість планет. Кожна з них знаходиться в ідеальному орбітальному резонансі з сусідніми, що і робить систему певною мірою досконалою.

    Ця ідеальна синхронізація означає, що система залишалася стабільною довгі мільйони років. Їй вдавалося уникати масштабних потрясінь та руйнувань. Така стійкість у розвитку створила б хороші умови для еволюційних процесів, якби на одній із планет зародилося життя. Тому вчені з Інституту SETI вирішили перевірити, чи виходять із цієї системи якісь незвичайні сигнали.

    Астрономи провели пошук техносигнатур у радіодіапазоні. Вважається, що будь-яка цивілізація, подібна до людської, на якомусь етапі розвитку починає користуватися радіозв’язком. Це створює стійкий радіошум, який поширюється далеко за межі планети. Оскільки він має явно штучний характер, інші цивілізації здатні його зафіксувати.

    Наприклад, якщо зважити на розвиток технологій на Землі, то радіосигнатури від людської цивілізації поширилися приблизно на 100 світлових років від нас. Хоча сигнали дуже слабкі на такій відстані, вони мають певну структуру, діапазон довжин хвиль. Щось схоже фахівці з Інституту SETI шукали у системі HD 110067. Але нічого не знайшли.

    У роботі автори дослідження використовували радіотелескоп Green Bank. Вони очистили сигнал від земного шуму та шукали характерні техносигнатури. Однак, така стратегія пошуку нічого не дала. Проте це виключає лише одну можливість із багатьох. Адже ми не можемо знати, які технології використовують гіпотетичні інопланетяни.

    До вивчення системи HD 110067 вчені планують повернутися, використовуючи інші технології та стратегії пошуку сигналів. Деякі планети виглядають занадто інтригуюче, наприклад, знаходяться на такій відстані від своєї зірки, що на їх поверхні може бути рідка вода. А це важливий елемент для виникнення та розвитку життя.



    • інші новини