Українців попередили про штраф за первоцвіти

    413

    На вулицях почали з’являтися недобросовісні торговці, які пропонують придбати первоцвіти. Однак мало хто знає, що багато рослин, зокрема первоцвіти, занесені до Червоної книги України та їх знищення карається законом, передає Телеграф.

    В Україні зустрічаються наступні першоцвіти: підсніжник білосніжний, шафран Гейфелів, рябчик гірський, сон великий, сон лучний, горицвіт весняний, цибуля ведмежа, проліска дволиста, первоцвіт весняний, конвалія травнева, ряст щільний, печіночниця звичайна, фіалка та інші.

    За торгівлю цими квітами передбачено штраф – від 1700 до 3655 грн. Від 510 до 1 700 грн. – за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу, від 1 700 до 3 655 грн. – за рослини, зібрані на заповідних територіях, або занесених до Червоної книги (з конфіскацією рослин).

    За словами експертів, за сезон в Україні знищується близько 20 мільйонів первоцвітів. Їх знищення може призвести до порушення діяльності цілої екосистеми.

    Нагадаємо, за зруб хвойного дерева українцям загрожує штраф до 52 тисяч гривень, а у разі масштабної вирубки – кримінальна відповідальність.



    • інші новини