ШІ допоможе виявляти погіршення водійських навичок у людей похилого віку

    140

    Для Японії старіння населення давно є серйозною проблемою. Крім того, це знижує безпеку на дорогах. Боротися з цим пропонується не лише за рахунок впровадження автопілота, а й контролю за здатністю людей похилого віку керувати транспортними засобами за допомогою систем штучного інтелекту.

    У всякому разі, як повідомляє Nikkei Asian Review, японська компанія NTT Data розробляє нейромережа відповідного призначення. Спостерігаючи поведінку водія, вона оцінюватиме швидкість руху, прискорення та уповільнення, а також обробляти інші дані, які дозволять своєчасно виявити зниження здатності конкретної людини безпечно керувати автомобілем через вікові зміни.

    Як експеримент NTT Data збиратиме статистику в одному з таксопарків японської столиці серед машин, керованих водіями старше 65 років, і накопичуватиметься ця інформація з січня по червень поточного року. Таксомотори будуть обладнані відповідними датчиками і пристроями GPS, а також модемами для передачі телеметрії в хмарну систему NTT Data, яка і оброблятиме статистику, що накопичується. Особлива увага виділятиметься фактам різкого гальмування чи прискорення. Аномалії виявлятимуться в порівнянні зі створеним профілем кожного водія, який враховує його нормальну поведінку за кермом.

    Через кілька років NTT Data планує запустити в комерційну експлуатацію відповідний хмарний сервіс, його клієнтами зможуть стати таксопарки та логістичні компанії, які дбають про безпеку перевезень. Згодом під’єднатися до цього сервісу зможуть і пересічні автолюбителі. Компанія збирається співпрацювати зі страховиками, щоб ті могли інтегрувати цей сервіс у свою екосистему.

    Передбачається, що для аналізу когнітивних функцій конкретного водія достатньо статистики, накопиченої за кілька днів активної роботи. На додаток до цього іншими розробниками для оцінки профпридатності літніх водіїв будуть використовуватися технології розпізнавання голосу та аналізу виразів обличчя, а також руху зіниць.



    • інші новини