Експерт розповів, чому співробітники ТЦК не мають права перевіряти документи в українців

    821

    Співробітники Територіальних центрів комплектування (ТЦК) не мають повноважень вимагати у громадян документи, затримувати і доставляти їх в ТЦК. Про це в інтерв’ю NV заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

    За його словами, перевіряти документи в українців під час мобілізації мають права лише представники Нацгвардії, Нацполіції та Держприкордонслужби. У співробітників ТЦК, і військових загалом, таких повноважень немає.

    «Основне питання, яке порушують громадяни України, — це невідповідність мандатів ТЦК. Це коли вони вимагають перевіряти документи, забирають документи й фізично затримують громадян України. У них таких прав немає», – зазначає Лубінець.

    На його думку, випадки, коли представники ТЦК використовують силу до громадян, абсолютно неприйнятні в демократичній державі.

    Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що чоловіки призовного віку під час воєнного стану мають перебувати в Україні – воювати або працювати заради перемоги і платити податки.



    • інші новини