Перший запуск у новому році: Індія відправила на орбіту апарат, який є лише в США

    317

    Індія запустила у понеділок, 1 січня, свій перший супутник для вивчення чорних дір та дослідження поляризації інтенсивних джерел рентгенівського випромінювання – X-ray Polarimeter Satellite (XPoSAT), повідомив ресурс Bloomberg. Як зазначила Індійська організація космічних досліджень (ISRO), Індія стала другою країною після США, яка відправила в космос подібну станцію для вивчення чорних дір та нейтронних зірок.

    Супутник XPoSat доставила на орбіту ракета-носій PSLV-C58, яка стартувала з космодрому Космічного центру ім. Сатіша Дхавана на острові Шріхарікота в Бенгальській затоці в штаті Андхра-Прадеш (Індія). Космічний апарат XPoSAT вагою близько 470 кг буде досліджувати рентгенівське випромінювання приблизно від 50 небесних об’єктів за допомогою двох приладів, створених ISRO у співпраці з науково-дослідним інститутом з Бангалора. Основне корисне навантаження – POLIX (рентгенівський поляриметр для астрономічних спостережень), дозволить вимірювати параметри поляриметрії (ступінь та кут поляризації), а XSPECT (прилад для рентгенівської спектроскопії та хронометрування) надаватиме спектроскопічну інформацію.

    Механізм випромінювання різних астрономічних джерел рентгенівського випромінювання, таких як чорні діри, нейтронні зірки, активні ядра галактик, вітрові туманності пульсарів тощо, зумовлений складними фізичними процесами та його складно зрозуміти, заявили в ISRO. Природа випромінювання таких джерел, як і раніше, залишається загадкою для спільноти астрономів.

    “Вимірювання поляриметрії додають ще два показники до нашого розуміння: ступінь поляризації та кут поляризації і, таким чином, є відмінним діагностичним інструментом для розуміння процесів випромінювання астрономічних джерел”, – зазначили в ISRO.

    У 2021 році NASA запустило аналогічну місію – Imaging X-ray Polarimetry Explorer, щоб отримати відповідь на такі питання, як, наприклад, чому обертаються чорні діри. До цього, у 2017 році Китайське національне космічне управління (CNSA) запустило рентгенівський космічний телескоп для спостереження за чорними дірами, пульсарами та гамма-сплесками.

    Після успішної посадки минулого року космічного апарату поблизу південного полюса Місяця Індія планує розробити ракету-носій наступного покоління та побудувати новий стартовий майданчик у рамках реалізації місії з висадки людей на Місяць до 2040 року.



    • інші новини