NASA запустить над Антарктидою повітряну кулю для вивчення Чумацького Шляху та інших галактик

    94

    NASA готується запустити експериментальний проєкт GUSTO (Galactic/Extragalactic ULDB Spectroscopic Terahertz Observatory). Він допоможе у зборі даних для побудови тривимірної карти нашої галактики Чумацький Шлях та у вивченні Великої Магелланової Хмари — однієї з найближчих до нас галактик, яку видно у Південній півкулі Землі неозброєним оком.

    Основним апаратом в експерименті GUSTO є телескоп, який перебуватиме на повітряній кулі на висоті близько 36,5 км над Антарктидою протягом мінімум 55 днів. Телескоп поглинатиме високочастотні радіохвилі, що просочуються через міжзоряне середовище, що вказують на присутність вуглецю, кисню та азоту — вчені хочуть отримати підказки про те, як формуються зірки і планети, і що змушує космічні частинки об’єднуватися, утворюючи молекулярні хмари, які утворюють молекулярні хмари. Повітряна куля буде запущена з антарктичної станції Мак-Мердо «не раніше 21 грудня».

    “GUSTO ідеально підходить для вивчення хвиль терагерцового діапазону, що передаються частинками”, – заявив керівник проєкту Кріс Вокер (Chris Walker) з університету Аризони.

    Місія допоможе розкрити тривимірну структуру Великої Магелланової Хмари — карликової галактики поблизу Чумацького Шляху, видимої неозброєним оком у Південній півкулі. Телескоп рухатиметься в антициклоні навколо Південного полюса.

    Спільно з NASA проєкт GUSTO реалізується вченими Університету Аризони, Лабораторії прикладної фізики при Університеті Джонса Хопкінса, Нідерландського інституту космічних досліджень, Массачусетського технологічного інституту, Лабораторії реактивного руху NASA і Смітсонівської астрофізичної обсерваторії.



    • інші новини