Археологи знайшли будинок стародавнього римлянина з унікальною мозаїкою, якому понад 2000 років

    1800

    Археологи виявили розкішний римський будинок з величезною мозаїкою з черепашок, мармуру та дорогоцінного скла. Про це повідомляє Arkeonews.

    Згідно з заявою міністерства культури Італії, будівля, що відноситься до пізньої республіканської доби, була збудована як мінімум у три етапи до кінця першого століття до нашої ери. У внутрішньому дворі розташовувався атріум чи сад, а в головній кімнаті — літній банкетний зал. Зі свинцевих труб у стінах зали лилася вода, що утворювала завісу. Археологи також виявили в сусідній приймальні білу ліпнину найвищої якості.

    Унікальним цей будинок робить мозаїка на стіні, яка не має аналогів за складністю зображених сцен. Вона виконана з морських черепашок, єгипетської синьої мозаїки, дорогоцінного скла, фрагментів мармуру та кольорового каміння. Мабуть, власником будинку був високостатусний дворянин чи військовий.

    На мозаїці зображено три великі кораблі, що прибувають до прибережного міста з невеликими вежами. Ця сцена припускає, що власник будинку здобув перемогу у якійсь битві. У чотирьох сегментах мозаїки, розділених зображеннями пілястр і ваз з виноградними лозами та листям лотоса, зображено зброю, корабельні носи з тризубами та шоломи, можливо, це натяк на подвійність власника будинку, який здобув перемоги як на морі, так і на суші.



    • інші новини