У Норвегії знайдено 1000-річну монету з зображенням Христа

    670

    У Норвегії археолог-аматор виявив рідкісну монету із зображенням Ісуса Христа. Вона непогано збереглася, хоча її вік становить близько 1000 років.

    Про відкриття розповідає Live Science. Монета була знайдена на півдні Норвегії, де археолог-аматор проводив пошуки у гірській місцевості. Артефакт належить до того типу візантійських золотих монет, які вперше були викарбувані близько 960 року нашої ери. На одному її боці зображено Ісуса Христа, що тримає в руці Біблію.

    Інший бік прикрашають зображення Василя II та Костянтина VII, двох братів, які правили Візантійською імперією. Попередній аналіз дозволив археологам припустити, що знайдена монета була викарбувана в період між 977 і 1025 роками нашої ери під час правління вищезгаданих братів.

    Експерти вказують на характерний для того часу елемент дизайну – три пунктирні лінії, що оперізують грані монети. Крім того, артефакт містить два написи, виконані латиною та грецькою мовою. Напис у перекладі з латині говорить: “Ісус Христос, Цар царюючих”. Напис грецькою мовою експерти переклали так: “Василь і Костянтин, римські імператори”.

    Як така монета могла опинитися на схилі гори в Норвегії, поки що можна тільки припускати. Вчені не виключають, наприклад, що вона могла належати Харальду III, який правив Норвегією з 1045 по 1066 рік. Перш ніж стати королем, він служив у варті візантійського імператора. А після смерті імператора найманцям із варти зазвичай дозволяли “грабувати його палац”. Можливо, майбутній король Норвегії саме там і роздобув чимало монет, одну з яких потім привіз до себе на батьківщину, де вона якимось чином була втрачена в горах і знайшлась майже через тисячоліття.



    • інші новини