Зонд «Юнона» сфотографував супутника Юпітера з відстані 11 тис. км

    676

    Зонд NASA Juno («Юнона») успішно продовжує працювати навіть через багато років після завершення своєї основної наукової програми з вивчення системи Юпітера. Зараз апарат здійснює маневри максимально близьким прольотом до супутника Юпітера Іо. Це вулканічно активне тіло в Сонячній системі. І ми вперше спостерігаємо його із відносно близької відстані.

    Зонд «Юнона» зробив чергове зближення з Іо минулих вихідних — 15 жовтня. Камера зонда зробила більше дюжини знімків Іо з відстані 11 680 км, що вдвічі ближче, ніж раніше. Це найточніші та найкращі знімки супутника з часів місії Galileo, яка проходила з 1995 до 2003 року. А Іо вартий особливої ​​уваги! Гравітаційний вплив на цей місяць самого Юпітера та інших його найближчих місяців настільки великий, що надра Іо знаходяться в постійному русі та супроводжуються безперервною вулканічною активністю.

    На Іо помічено близько 400 вулканів, 150 із яких завжди одночасно активні. На нових знімках ще до їхньої фінальної обробки помітно щонайменше чотири шлейфи викидів від вулканічної діяльності цього місяця.

    Пізніше NASA надасть отримані зображення у красивій обробці. Але навіть у початковому вигляді чіткість знімків вражає уяву. Адже це ще не все – у наступні прольоти повз Іо «Юнона» зблизиться з ним до 1500 км. Це відбудеться 30 грудня 2023 і 3 лютого 2024 року.