Вчені розгадали містичну історію “космічного” кинджала Тутанхамона

    1133

    Нещодавно групою дослідників було проведено дослідження, що передбачало сканування кинджала, що знайшли у гробниці Тутанхамона, за допомогою рентгенівських променів, пише Gizmodo. Цей кинджал цікавий тим, що виготовлений з металу, який має метеоритне походження. Вчені припускають, що створення кинджалу передбачало кування при низькій температурі, додаючи, що, на їхню думку, його створили не на території Єгипту.

    Нагадаємо, що археологи знайшли у гробниці Тутанхамона цей кинджал ще у 1920-их роках – він був похований разом із фараоном. Лезо кинджала було зроблено із заліза, що було дуже цікавим відкриттям, адже Залізна доба розпочалась лише через століття після того, як Тутанхамон помер.

    Як був виготовлений кинджал

    Залізні знаряддя, що були створені до появи у людства широких знань у металургії, дали дослідникам підстави думати, що ці знаряддя створювались із метеоритного заліза, тобто заліза, яке впало на Землю з космосу. З Тутанхамоном поховали не лише кинджал, але й залізне підголів’я та залізний браслет.

    Унаслідок дослідження 2016 року було підтверджено ймовірне походження заліза з метеорита, але залишились питання – який був тип метеорита, з якого його отримали, а також – як його викували. Дані про це з’явились у новому дослідженні, що опублікувало видання Meteoritics & Planetary Science. За словами співавтора дослідження Томоко Араї, наукового працівника Технологічного інституту Чіба (Японія), для розуміння походження кинджала, був проведений безконтактний, двовимірний хімічний аналіз кинджала, який не міг пошкодити сам виріб.

    Дослідники провели мапінг структури леза за допомогою рентгенівських променів – було виявлено концентрації різних елементів (залізо, нікель, марганець та кобальт). На зонах, які почорніли, були виявлені сліди сірки, хлору, кальцію та цинку. У розподілі елементів простежувався візерунок Відманштеттена – це ефект, що спричинений цікавим розподілом нікелю. Цей малюнок на зброї свідчить про те, що кинджал був виготовлений з октаедриту (це найбільша група залізних метеоритів).

    Для додаткової перевірки результатів дослідження візерунок був порівняний з візерунком на японському метеориті Сірахагі, який використовувався, як джерело заліза для деяких японських мечів, які придбав імператор Тайсьо. Також візерунок свідчить про спосіб виготовлення кинджала – при нагріванні заліза до дуже високої температури він би зник. Це, а також сульфідний слід, свідчить про те, що кинджал був викуваний при відносно низькій температурі.

    Незважаючи на те, що хімічний аналіз не дав відповіді на питання про те, де був виготовлений кинджал, 3400-річні таблиці, відомі як “Листи Амарни”, свідчать про те, що Аменхотепу ІІІ, дідусю Тутанхамона, цар Мітанні (регіон Анатолії), подарував залізний кинджал у золотих піхвав (не дуже поширена річ на той час), коли Аменхотеп одружувався з його дочкою. Це може свідчити про те, що кинджал Тутанхамона може бути сімейною реліквією, яка була створена не у Єгипті.

    За словами Араї, більше інформації для підтвердження цього висновку з’явиться після майбутній досліджень. Незважаючи на те, чи справді цей кинджал був весільним подарунком, чи ні, історія кинджала не закінчилась після поховання фараона.