Космічне агенство NASA повідомило, коли SpaceX планує запустити новий Starship

    219

    Як повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на главу NASA Білла Нельсона (Bill Nelson), у SpaceX мають намір відремонтувати зруйнований стартовий майданчик і запустити в космос другий Starship вже на початку літа. Нагадаємо, під час першого пуску ракета злетіла, але за кілька хвилин польоту її довелося знищити у повітрі.

    “Вона зробила дірку в стартовому майданчику”, – констатував Нельсон, коментуючи результати недавнього польоту корабля Starship. За словами керівника NASA, у SpaceX повідомляють, що на відновлення майданчика піде близько двох місяців, у ті самі терміни буде готовий і другий корабель.

    Поки що SpaceX спільно з регуляторами та природоохоронними відомствами оцінюють дані про політ найпотужнішої за всю історію людства ракети. Конструкція комплексу Starship складається з першого ступеня-прискорювача Super Heavy і власне корабля Starship, що монтується нагорі і теж оснащується ракетними двигунами. Корабель планується використовувати для дослідження та освоєння Місяця, Марсу та далекого космосу.

    Тестовий політ завершився на четвертій хвилині після старту, коли довелося віддати команду на самознищення Starship. Служба охорони рибних ресурсів та диких тварин США повідомила, що результатом польоту ракети стало руйнування стартового майданчика, пожежа на навколишній території, а також пилове забруднення та падіння маси уламків, що розлетілися на тисячі метрів, хмара пилу віднесла на кілька кілометрів.

    Навіть якщо SpaceX зможе полагодити стартовий майданчик і підготувати новий корабель протягом двох місяців, компанії все одно знадобиться дозвіл від Федерального управління цивільної авіації США на другий політ. У відомстві відмовилися повідомляти, коли той може відбутися, пославшись на те, що «безпека диктує розклад» та деякі результати розслідування інциденту можуть бути готові протягом кількох тижнів. Незабаром після невдалого старту глава SpaceX Ілон Маск (Elon Musk) заявляв, що новий політ може відбутися протягом декількох місяців, але пізніше скоригував позицію, заявивши, що Starship може полетіти вже через один-два місяці.

    Повідомлялося, що додаткову інфраструктуру для старту може створити на техаському майданчику компанія Space Exploration Technologies Corp. (Hawthorne), а сам Маск нещодавно заявляв, що SpaceX почала працювати над створенням на майданчику великої залізної панелі з водяним охолодженням для захисту при старті. Проте роботи не виконали до першого запуску, даремно сподіваючись на міцність бетону, який просто зруйнували численні ракетні двигуни Starship.



    • інші новини