Вчені знайшли у Перській затоці найстаріше у світі «місто перлин»

    619

    Археологи виявили руїни стародавнього «міста перлин» на острові Синія, який входить до складу нинішніх Об’єднаних Арабських Еміратів. Він був зведений наприкінці VI століття нашої ери – у доісламський період на Аравійському півострові. Про це повідомляє агентство The Associated Press.

    Серед об’єктів, що збереглися, дослідники знайшли розсип перлин і спорядження, за допомогою якого камені видобувалися з морського дна в древні часи. Саме тому вчені дійшли висновку, що мешканці займалися видобуванням дорогоцінного мінералоїду, і дали місту відповідну назву.

    «Це найстаріший приклад такого особливого перлинового міста. Це духовний предок таких міст як Дубай», – повідомляє Тімоті Пауер, професор археології в Університеті Об’єднаних Арабських Еміратів.

    Хоча до наших днів збереглися лише невеликі фрагменти кількох житлових приміщень, є підстави вважати, що це було велике місто із сотнями будинків із прибережного каменю та вапняного розчину. Його загальна територія складала близько 12 га.

    Вчені вважають, що поселення було не сезонним, а постійним – люди знаходилися там протягом усього року. А населяли місто кілька тисяч людей.