Астрономи сфотографували, як одна галактика вистрілила плазмовим струменем в іншу

    656

    Команда астрономів під керівництвом Ананди Хота (Ananda Hota) з Університету Мумбаї в Індії вивчила кілька унікальних взаємодій галактик RAD12 (A і B). Найменша за розмірами галактика RAD12-A вистрілила у бік більшої сусідки величезний струмінь плазми. Виглядає це як епізод зі Зоряних війн, але має під собою зрозумілу, хоч і не до кінця, природу.

    Теплі відносини в парі галактик RAD12 в цілому не унікальні. Це шоста відкрита астрономами пара галактик, де одна з них вистрілює плазмовим джетом у бік іншої. Унікальність пари RAD12 в іншому. По-перше, залп дала менша із двох галактик. По-друге, струмінь виглядає монолітним викидом плазми, тоді як раніше фіксувалися пари струменів. Тим самим спостереження RAD12 дало щось не схоже на всі попередні випадки, а таке в науці цінується на вагу золота.

    З великим ступенем достовірності струмінь плазми або молекулярного газу від однієї галактики у бік іншої утворюється завдяки потужній темній дірі в центрі галактики. Чорна діра в процесі акреції поглинає навколишню речовину і викидає струмені газу, які добре видно в радіодіапазоні. Зазвичай таке відбувається нерегулярно і не веде до масивних викидів, але іноді масштаби процесів можуть здивувати, як у парі RAD12.

    Джети дають ключ до розуміння багатьох процесів у Всесвіті. Вони дозволяють вимірювати енергію процесів і давати їм кількісну оцінку. Наприклад, пояснювати пов’язані з ними явища зіркоутворення. Зазвичай Джети спостерігаються в старих еліптичних галактиках, що вкотре підтвердила пара RAD12. Галактика-господар джета викидає речовину і знижує інтенсивність утворення зірок у себе, тоді як галактика в парі, що отримала порцію молекулярного газу, навпаки, запускає процеси утворення нових зірок.

    Система RAD12 може допомогти астрономам зрозуміти ці процеси, оскільки Джети накладають обмеження на те, що можуть і чого не можуть певні класи об’єктів. Крім того, рідкісні системи галактик, в яких струмінь однієї з них врізається в іншу, можуть продемонструвати позитивний зворотний зв’язок, при якій галактика, що зазнає бомбардування, виявляє ознаки позитивного зворотного зв’язку або підвищеної активності зіркоутворення.

    Індійські астрономи уважно вивчили пару RAD12 минулого року. Ця робота виявилася настільки перспективною, що її відібрали для публікації у черговій річній збірці статей Міжнародного астрономічного союзу. Подібна честь означає також, що дослідження пари RAD12 будуть продовжені іншими вченими та за допомогою інших інструментів.



    • інші новини