Космічний гамма-телескоп Fermi показав, яким можуть бачити космос інопланетяни

    545

    З усього діапазону електромагнітного спектру випромінювань людське око вловлює лише зовсім невелику частину, тому вся краса високо- та низькоенергетичного випромінювання для нас, на жаль, недоступна (ну, якщо дивитися неозброєним оком, звичайно).

    На щастя, є інструменти, що дозволяють нам побачити невидимі промені, які, можливо, десь у Всесвіті можуть бачити інші форми розумного чи не дуже життя. Один з таких приладів має космічний гамма-телескоп Fermi, який стежить за всім небом, спостерігаючи джерела гамма-випромінювання і за тим, як вони змінюються з часом.

    Завдяки космічній обсерваторії Fermi було створено анімацію, що показує гамма-випромінювання від 1525 джерел, представлених пульсуючими фіолетовими колами, зібраних у період з лютого 2022-го до лютого 2023 року. При цьому кожен кадр відображає три дні спостережень. Чим більше коло, тим яскравіше гамма-випромінювання. Жовте коло представляє видимий шлях Сонця небом за цей час.

    Площина Чумацького Шляху на анімації виглядає оранжевою смугою, що тягнеться через центр зображення. У ній теж є гамма-випромінювання — яскравіший колір означає яскравіше свічення.