Вчені вперше за 140 років підтвердили існування рідкісного птаха

    10246

    Востаннє чорношийного фазанового голуба бачили ще в 1882 році, і з того часу вчені не знали, чи живе ще в лісах острова Фергуссон цей гарний птах. Тепер нарешті їм пощастило: одна з камер зняла представника рідкісного підвиду фазанових голубів.

    На нашій планеті залишилося не так багато “білих плям” біорізноманіття, погано або зовсім не досліджених. І все-таки щороку описуються нові види тварин і рослин, часом зовсім не дрібних. Так, наприклад, наприкінці літа цього року світ дізнався про гарну райдужну рибу, а на початку осені — про новий вид лінивців.

    Одні з основних «постачальників» нових видів флори і фауни — тропічні ліси, зі своїми високим біорізноманіттям. На жаль, вирубка, що триває, ставить під загрозу вимирання як ще не описаних видів, так і тих, про чиє існування нагадують лише записи вікової давності, не підтверджені жодною фото- або відеозйомкою.

    Саме до таких невловимих тварин протягом 140 років відносили чорношийного фазанового голуба (O tidiphaps nobilis insularis) – рідкісний підвид фазанових голубів, що мешкає тільки на острові Фергуссон. Протягом багатьох років дослідники з Корнеллського університету (США) намагалися виявити птицю, і лише у вересні цього року, за два дні до закінчення чергової експедиції, їм удалося це зробити.

    Чималу допомогу надали місцеві жителі, які вказали дослідникам, де краще розташувати камери; у відповідь вчені розповідали про свої пошуки в селах та школах, де про птаха «ауво» (так називають фазанового голуба фергусонці) майже нічого не знали. Джон Міттермейєр (John Mittermeier), один із учасників експедиції, порівняв виявлення чорношийного фазанового голуба зі знахідкою живого єдинорога, після чого зізнався, що такі моменти — те, про що мріє будь-який орнітолог та захисник природи.

    Як повідомляє інформаційний ресурс Phys.org  до радості вчених долучається занепокоєння: власник ділянки лісу, в якому виявлено живого голуба, вже підписав угоду з лісозаготівельною компанією, і в найближчому майбутньому останній притулок рідкісного птаха може бути знищений. Тепер команда шукає фінансування, щоб повернутися на Фергуссон та оцінити, скільки ж голубів залишилося на острові.

    Джерело: phys.org



    • інші новини