Найдавніше у світі: вчені знайшли серце, якому 380 мільйонів років

    1441

    Археологи розкопали в Західній Австралії скам’янілості щелепної риби, яка плавала у водах девонського періоду. До наших днів у чудовому стані дійшли багато її органів.

    Відкриття зробили вчені у формації Гого в районі Кімберлі (Західна Австралія) на рифі, що зберіг унікальну фауну та флору пізнього девонського періоду (між 419 та 359 мільйонами років тому).

    Вчені стверджують, що ця скам’янілість риби із сімейства членистошийних. Це вимерла група панцирних риб, анатомію яких порівнюють із сучасними акулами. За словами провідного автора дослідження професора Кейта Трінайстіка, археологам неймовірно пощастило знайти рибу, якій близько 380 мільйонів років.

    «Еволюцію часто представляють як серію маленьких кроків, але ці древні скам’янілості припускають, що між безщелепними та щелепними хребетними був великий стрибок. У цих риб серце знаходилося буквально у роті під зябрами – прямо як у сучасних акул», – сказав учений.

    Знахідка особливо цінна тим, що риба зберегла у чудовому стані серце, шлунок, кишечник та печінку. Фахівці дуже рідко знаходять м’які тканини стародавніх створінь у подібному вигляді.

    Вони створили 3D-моделі щелепної риби, які вказали на серце, що складається з двох камер, менша з яких розташовується у верхній частині. Також вони отримали дані про розвиток голови та шиї.

    «Вперше ми можемо побачити всі органи разом у примітивної щелепної риби, і ми були особливо здивовані, дізнавшись, що вони не так сильно відрізнялися від сучасних. Однак одна значна відмінність у них все ж таки була – печінка знайденої риби була великою і дозволяла їй залишатися на плаву, прямо як у сьогоднішніх акул», – додав Трінайстік.

    Джерело: express.co.uk



    • інші новини