Virgin Orbit знайшла місце для космодрому в Австралії – його зроблять з аеропорту

    163

    Австралійська корпорація Wagner спільно з компанією Virgin Orbit підписала угоду щодо оцінки можливості повітряних запусків космічних апаратів з аеропорту Toowoomba Wellcamp. Перший запуск може бути здійснений не пізніше 2024 року, внаслідок чого аеропорт Toowoomba у Квінсленді (північний схід Австралії) обіцяє стати центром космічного життя в цій країні.

    «Австралійський космос відкритий для бізнесу, – сказав Джеймс Браун (James Brown), генеральний директор Асоціації космічної промисловості Австралії (SIAA). — Ми раді тому, що провідна світова компанія із запуску працює з австралійською промисловістю над створенням гнучкого та оперативного рішення для космічних клієнтів».

    На сьогоднішній день компанія Virgin Orbit здійснила чотири успішні повітряні запуски супутників на орбіту. Модифікований літак-носій Cosmic Girl (Boeing 747) піднімає ракету LauncherOne з корисним навантаженням до 500 кг на висоту понад 10 км, де ракета-носій відокремлюється та виводить супутники на орбіту Землі. Досі Virgin Orbit здійснювала запуски виключно з території США, але має намір виконувати пуски також з території Великобританії (перший запуск чекаємо цієї осені), Японії та інших країн.

    Разом із Wagner фахівці Virgin Orbit створять план модернізації аеропорту Toowoomba Wellcamp для розміщення мобільних наземних установок для створення наземної інфраструктури підтримки пусків, а також опрацюють інші питання, пов’язані з організацією регулярних запусків ракет-носіїв та супутників в Австралії вже за 16–18 місяців. У разі успіху партнери обіцяють розкрити космос не лише для державних та військових структур цієї країни, а й для бізнесу.

    Нагадаємо, в Австралії також розташований космічний центр «Арнем», звідки космічні пуски проводило і планує проводити NASA. Він знаходиться на півночі Австралії і вигідний розташуванням всього за 12° на південь від екватора.

    Джерело: Virgin Orbit



    • інші новини