NASA запустить у космос дріжджі в рамках першого етапу місії Місяця Artemis

    104

    У космос також планують відправити водорості, рослини та гриби.

    Кубсат BioSentinel буде запущений з космічного корабля Orion у рамках місії Artemis I (перший етап американської місячної місії), він проведе тривалий біологічний експеримент у глибокому космосі. Про це повідомили у NASA.

    Усередині супутника будуть дріжджі. Оскільки біологічні механізми дріжджових клітин аналогічні людським, це органічне навантаження допоможе вченим у вивченні впливу космічної радіації на живі клітини в районі Місяця.

    Основна робота місії BioSentinel полягає у спостереженні за життєвими показниками дріжджів, щоб побачити, як вони поводяться при дії радіації з далекого космосу. Зокрема, вивчатиметься зростання дріжджових клітин та метаболічна активність.

    Крім того, до космосу також планують відправити водорості, рослини та гриби. Корабель Orion подолає радіаційний пояс Ван Аллена, розташований за межами низької навколоземної орбіти. У подібних поясах знаходяться протони та електрони сонячного вітру із зарядом близько трьох МеВ (мегаелектронвольт). Радіаційні поля Ван Аллена зазвичай розташовуються поруч із планетами, які мають сильне магнітне поле. Завдяки поясам Ван Аллена, біологічний вантаж зможе зазнати впливу космічної радіації повною мірою.

    Джерело: nasa.gov