У Білорусі знайшли стародавній тризуб князя Ізяслава

    1492

    Під час розкопок городища стародавнього Мінська знайшли денце глиняної посудини з геральдичним знаком, який належав синові князя Володимира та княгині Рогніди Ізяславу. Про це розповів у Facebook білоруський журналіст та активіст Гліб Лободенко.

    Археолог та науковець Андрій Войтехович зазначив у доданому відеокоментарі, що йдеться про родовий знак сина Київського князя Володимира Святославича і Рогнеди.

    Намагаючись пояснити значення знахідки для білоруських земель, археолог зазначив:

    “Можна відсунути дату приєднання цієї території до Половської землі. До часів Ізяслава, коли Володимир відправив їх на батьківщину. Може, він і сюди потрапив. І тут на знак компенсації за те, що його вигнали з Києва, йому віддали цю територію, яка вже була залучена до Половського князівства”.

    Нагадаємо, Ізяслав (981 — 1001рр.) був одним з представників династії Володимировичів, так називають дітей Володимира Святославича від різних дружин. Одна з легенд гласить, що під час сварки його батька з матір’ю з Рогнедою, кинувся на батька з мечем. Свого часу відбудував зруйновану столицю — Полоцьк.

    Знайдена в середині 50-х років минулого століття печатка, яку приписують Ізяславу, вважається одним з найстаріших зразків письменства у Східній Європі. На її аверсі зображено тризуб з написом «ΝΖAC**OΖO». Дослідники припускають, що повний напис – «ΝΖACΛΑOZO», який вказує на ім’я князя.



    • інші новини