У п’ятницю повз Землю пролетить «потенційно небезпечний» астероїд

    1465

    За даними NASA вже завтра, 12 серпня, повз Землю пролетить «потенційно небезпечний» астероїд великого розміру. Небесне тіло 2015 FF діаметром 13-28 м та довжиною, як дорослий синій кит має обійти планету на швидкості понад 33 тис. км/год. Очікується, що астероїд пролетить на відстані близько 4,3 млн км від Землі, що більш ніж у 8 разів перевищує відстань від Землі до Місяця, за космічними мірками надзвичайно близько.

    NASA маркує всі зареєстровані космічні об’єкти, що проходять на відстані до 193 млн км від Землі, як «навколоземні», а будь-який об’єкт, що рухається, швидко на відстані до 7,5 млн км від планети вважається «потенційно небезпечним». Після того, як об’єкти отримують подібне маркування, астрономи починають уважно стежити за ними на випадок відхилення від прогнозованих траєкторій, що може спричинити зіткнення тіл із Землею.

    У NASA сьогодні відомі місце розташування та орбіти близько 28 тис. астероїдів, спостереження за якими ведеться в рамках програми Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (ATLAS), яка використовує чотири телескопи для повного сканування земного хмарочоса кожні 24 години. З того часу, як ATLAS ввели в експлуатацію у 2017 році, програма дозволила зареєструвати понад 700 навколоземних астероїдів та 66 комет. Примітно, що об’єкти 2019 MO та 2018 LA вже зіткнулися із Землею – один у районі узбережжя Пуерто-Ріко, а другий у Південній Африці, але ефект від зіткнення виявився незначним.

    Хороша новина — за прогнозами космічного агентства, зіткнень в апокаліптичних масштабах не очікується щонайменше у найближчі 100 років. Втім, це не означає, що спостереження слід припинити — навіть щодо нещодавньої історії зареєстровано неодноразові руйнівні зіткнення Землі з небесними тілами.

    Зокрема, в 2013 році Челябінський метеорит викликав вибух в атмосфері, за даними сайту Space.com, еквівалентний 400-500 кілотоннам у тротиловому еквіваленті, вибух виявився в 26-33 рази потужнішим, ніж той, що стався в результаті ядерного бомбардування. У Челябінську фрагменти падали по всьому місту, викликавши низку руйнувань і поранивши, за деякими даними, близько 1200 людей. Бувають і дрібніші інциденти — так, у березні 2021 року сила вибуху метеора, що зруйнувався в атмосфері над штатом Вермонт, склала 200 кг у тротиловому еквіваленті.

    Якби астрономи змогли завжди точно відстежувати космічні об’єкти, які прямують до планети, можна було б розробити можливі способи протидії космічній загрозі. У листопаді 2021 року NASA ініціювала місію Double Asteroid Redirection Test (DART), в рамках якої планується змінити курс безпечного астероїда Dimorphos восени 2022 року, аналогічними проєктами активно займаються і в Китаї. Очікується, що країна спробує змістити з курсу потенційно небезпечний астероїд Bennu за допомогою численних ракет Long March 5. Крім того, Китай розглядає можливість перетворення Місяця на форпост для захисту Землі від космічної загрози.

    Джерело: Space