Китай збирається використовувати навколомісячні супутники для вивчення епохи появи Всесвіту

    93

    Китайські вчені мають намір використовувати Місяць як своєрідний щит для того, щоб отримати унікальну інформацію про ранні часи появи нашого Всесвіту. Для цього на близькомісячну орбіту Китай має намір направити 10 спеціальних супутників.

    Команда, відповідальна за китайську місію Discovering the Sky at the Longest Wavelengths (DSL, Відкриття неба на наддовгих хвилях), також відома як Hongmeng, має намір відправити на орбіту Місяця 10 супутників, які зможуть приймати слабкі космічні сигнали. При цьому Місяць повинен блокувати електромагнітні хвилі, що генеруються в результаті техногенної активності на Землі.

    Головною метою є вивчення «космічних темних століть». Ця таємнича епоха відноситься до часів, що передували появі зірок. Супутники уловлюватимуть випромінювання атомарного водню, що сформувався в результаті Великого Вибуху на зорі Всесвіту.

    Дев’ять «дочірніх» супутників уловлюватимуть слабкі сигнали з глибин космосу, перебуваючи на «далекому» боці Місяця, де сигнали із Землі будуть заблоковані самим небесним тілом. «Батьківський» супутник збиратиме інформацію від «дочок» і передаватиме дані на Землю, періодично з’являючись з видимого боку Місяця. Ці низькочастотні сигнали з «молодого» космосу надзвичайно важко чи неможливо зареєструвати Землі через іоносфери планети. Китайська пропозиція є інноваційною альтернативою колишнім проєктам встановлення на зворотному боці Місяця стаціонарних телескопів.

    Поки що місія очікує схвалення в рамках реалізації китайської багатовекторної програми New Horizons, яку займає Китайська академія наук. За даними місцевих ЗМІ, програма DSL може бути схвалена вже найближчими тижнями. Раніше передбачалася її реалізація у рамках китайсько-європейського проєкту, але можливість його реалізації була відхилена.

    Джерело: space