У Китаї вирішили створити величезну багаторазову ракету на зразок Starship Ілона Маска

    430

    Згідно з озвученими раніше планами китайської космічної програми, Місяць та Марс китайці збиралися підкорювати за допомогою одноразової надважкої ракети-носія «Чанчжен-9». Нова інформація з боку китайських розробників дозволяє припустити, що в Китаї стартує розробка повністю багаторазової надважкої ракети, яка за масогабаритними характеристиками і паливом схожа на корабель Starship Ілона Маска.

    Відомо, що одноразова версія триступеневої ракети-носія «Чанчжен-9» з чотирма прискорювачами має бути в довжину 103 м з діаметром основного ступеня 10 м. Стартова маса ракети досягатиме 4140 т. «Чанчжен-9» буде здатна підняти 140 тонн на навколоземну орбіту або доставити 50 тонн на орбіту Місяця. В експлуатацію «Чанчжен-9» має бути прийнято до 2030 року, щоб реалізувати місячні амбіції Китаю.

    Перший ступінь і прискорювачі «Чанчжен-9» будуть рухати двосоплові двигуни YF-130 потужністю 500 т на гасі та рідкому кисні. Другий ступінь розганятимуть двигуни YF-90 потужністю 220 т на рідкому водні та рідкому кисні з циклом ступінчастого згоряння. Усі нові двигуни успішно проходять вогневі випробування з минулого року. Третій ступінь буде рухатися оптимізованим для роботи у вакуумі двигуном на паливі зі зрідженого кисню і водню.

    Минулого року розробник представив варіант багаторазового першого ступеня для «Чанчжен-9» на паливі з гасу та кисню без використання бічних прискорювачів. Перший ступінь у такій версії повинен буде оснащуватися 16-ма зібраними в кластери 360-т двигунами. Для другого і третього ступенів передбачалося використовуватися 120 двигуни на рідкому кисні і водні.

    Якщо вірити оновленій інформації, версія «Чанчжен-9» із частково багаторазової перетвориться на повністю багаторазову, подібно до концепції корабля Starship Ілона Маска. Довжина повністю багаторазової ракети-носія «Чанчжен-9» досягатиме 110 м при діаметрі основи 10,6 м, а злітна маса досягатиме 4122 т. Паливом для 26 згрупованих двигунів першого ступеня з тягою 200 т кожен стане метан і рідкий кисень. Відносно нове слово для практичної китайської космонавтики, але це йде в руслі з сучасним підходом у всьому світі – так екологічно чистіше і менше нагару, що важко видаляється в двигунах.

    Як і одноразова версія, багаторазова Чанчжен-9 зможе виводити 150 т корисного навантаження на низьку навколоземну орбіту, 65 т на геосинхронну орбіту або 50 т на навколомісячну орбіту. Цілком багаторазова надважка ракета може бути створена до 2035 року, щоб підтримати постійну присутність Китаю на Місяці і планувати місії до Марса.

    Джерело: spacenews.com