NASA опублікувало багато цікавих фотографій, зроблених телескопом «Джеймс Вебб»

    172

    Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США опублікувало ще кілька повноколірних фотографій та спектроскопічні дані, отримані від космічного телескопа «Джеймс Вебб» (James Webb Space Telescope). Ці зображення наочно демонструють можливості найбільшого і найпросунутішого космічного телескопа, який дозволить вченим розпочати нову еру в астрономії.

    «Сьогодні ми представляємо людству принципово новий вид на космос із космічного телескопа “Джеймс Вебб” – вигляд, якого світ ще ніколи не бачив. Ці зображення, включаючи найглибший зроблений інфрачервоний знімок нашого Всесвіту, показують нам, як “Вебб” допоможе знайти відповіді на питання, які ми навіть не знаємо, як поставити; питання, які допоможуть нам краще зрозуміти наш Всесвіт і місце людства в ньому», – вважає глава NASA Білл Нельсон (Bill Nelson).

    Об’єкти для перших наукових спостережень телескопа Джеймс Вебб були відібрані спільними зусиллями вчених NASA, Європейського космічного агентства, Канадського космічного агентства та Інституту досліджень космосу за допомогою космічного телескопа.

    Квінтет Стефана є компактною групою галактик у сузір’ї Пегаса. Космічний телескоп зумів прорватися крізь пелену зоряного пилу, який оточує центр однієї з галактик групи, щоб розглянути склад газу поблизу розташованої там надмасивної чорної діри. Ці дані допоможуть ученим оцінити, як галактики, що взаємодіють, провокують зіркоутворення один в одному і як відбувається обурення газу в цих галактиках.

    Ще телескоп відобразив трансмісійний спектр атмосфери газової екзопланети WASP-96b, яка знаходиться в сузір’ї Фенікс приблизно за 1000 світлових років від Землі. Маса екзопланети приблизно дорівнює половині маси Юпітера. Перше спостереження телескопа виявило наявність ознак присутності в атмосфері WASP-96b води, що не фіксувалося в ході попередніх досліджень цього об’єкта.

    Туманність «Південне кільце» являє собою хмару газу, що розширюється, яка оточує вмираючу зірку і знаходиться на відстані близько 2000 світлових років від Сонця. Ця планетарна туманність розташовується в сузір’ї вітрила.

    “Джеймс Вебб” зумів розглянути “космічні скелі” в Туманності Кіля, розташованої в сузір’ї Кіля на відстані близько 7600 світлових років від Сонця. Вона є однією з найбільших областей зіркоутворення в нашій галактиці Чумацький Шлях. Висота найбільших “скель” на опублікованому знімку близько 7 світлових років.

    Вже показаний знімок SMACS 0723 – скупчення галактик із супутньою відстанню в 5,12 млрд світлових років, що знаходиться в сузір’ї Летучої Риби. Для спостереження його використовувалася камера ближнього інфрачервоного діапазону NIRCam (Near-Infrared Camera). Зображення сформоване шляхом об’єднання фотографій, зроблених на різних довжинах хвиль протягом 12,5 годин.

    Публікація перших повноколірних зображень та спектрів телескопа «Джеймс Вебб» знаменує початок нової ери астрономії. Космічна обсерваторія дозволить вченим з усього світу спостерігати та вивчати різні об’єкти, розташовані в межах Сонячної системи, а також аж до раннього Всесвіту.

    Джерело: nasa.gov



    • інші новини