Зв’язок із місячним супутником CAPSTONE відновлено

    106

    Місячна місія CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) повернулася у потрібне русло: фахівцям NASA та підрядника Advanced Space вдалося відновити радіозв’язок із мініатюрним супутником, який пішов у режим мовчання на цілий день.

    Радіозв’язок між апаратом CAPSTONE і мережею NASA Deep Space Network був втрачений напередодні після того, як він відокремився від платформи Rocket Lab Photon. Провівши протягом шести днів кілька запусків двигуна, супутник залишив низьку навколоземну орбіту і вийшов на балістичну траєкторію у напрямку орбіти місячної. Як заявили в NASA, втрата зв’язку не здавалася фахівцям серйозною проблемою із самого початку: на борту апарату було достатньо палива, щоб перенести корекцію курсу на кілька днів, а становище та траєкторія об’єкта сумнівів не викликали.

    Проте оператори місії CAPSTONE продовжували працювати над відновленням зв’язку, намагаючись виявити проблему та вирішити її. Перші сигнали від апарата надійшли 6 липня о 16:26 за київським часом, а о 17:18 за київським часом було відновлено канал телеметрії. Судячи з отриманих даних, супутник справний і продовжує працювати у штатному режимі. На час відключення зв’язку апарат продовжував працювати в автономному режимі, підтримуючи правильне положення з антеною, спрямованої на Землю.

    Наразі CAPSTONE повернувся до роботи, а його навігаційна система була оновлена.

    Джерело: newatlas.com