Прорив у клонуванні: вчені розробили набагато безпечніший та економніший метод

    443

    Вчені змогли створити клони мишей із ліофілізованих клітин.

    Генетична інформація зберігається за неймовірно низьких температур, і у разі відключення електроенергії або порушення роботи морозильних камер у лабораторіях цей генетичний матеріал знищується.

    Тепер нове дослідження продемонструвало здатність клонувати мишей, використовуючи лише соматичні клітини (не сперматозоїди чи яйцеклітини), які були висушені виморожуванням, що значно більше підходить для цього завдання. Висновки були викладені у статті, опублікованій в журналі Nature.

    “Тут ми показуємо, що ліофілізовані соматичні клітини можуть виробляти здорові, фертильні клони, припускаючи, що цей метод може бути важливим для створення альтернативних, дешевших і безпечніших рішень для біобанкування без рідкого азоту”, – заявили автори.

    Сучасні методи клонування включають видалення сперми або яйцеклітин, наприклад, у останнього північного білого носорога, і тривале зберігання сперми та ембріонів доти, доки їх не можна буде імплантувати самці.

    Терухіко Вакаяма та його колеги з Університету Яманасі вирішили розширити цей підхід, використовуючи ліофілізовані соматичні клітини для отримання генетичного матеріалу, необхідного для клонування. Взявши зразок соматичних клітин у мишей, дослідники піддали їх ліофільному сушінню, при якому зразок заморожують до того, як лід видаляють. Це дозволяє заморозити зразок терміном до дев’яти місяців.

    Клітини дійсно вмирають у цьому процесі, але дослідники змогли виконати перенесення ядра соматичної клітини та відновити ядро, яке містить усю необхідну генетичну інформацію для створення ранньої бластоцисти. Незабаром дослідники змогли створити стабільні ембріональні лінії із заморожених зразків.

    Після імплантації у самок мишей народжувалися здорові клоновані посліди, яких потім схрещували, щоб довести, що вони здатні до розмноження.

    Вчені відзначають, що їхня робота є важливою віхою у прагненні ефективного клонування, але вона не позбавлена ​​недоліків. Ліофілізація призводить до більшого пошкодження ДНК у порівнянні з традиційними методами, а клонування соматичних клітин має невелику репутацію уроджених дефектів. Це проблеми, які необхідно вирішити, перш ніж це стане життєздатним методом порятунку видів, що зникають.

    Джерело: nature.com