NASA втратило зв’язок з супутником CAPSTONE, що прямує до Місяця

    137

    Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США втратило зв’язок з мініатюрним супутником CAPSTONE після того, як апарат відокремився від платформи Photon і продовжив рухатися в бік Місяця самостійно. В даний час інженери аерокосмічного агентства шукають способи вирішення цієї проблеми.

    «Команда космічного апарату наразі працює над з’ясуванням причин збою та відновленням зв’язку. У команди є інформація про траєкторію руху апарату, яку отримано на основі даних наземної мережі Deep Space Network», — повідомив представник NASA.

    Також було сказано, що супутник має достатньо палива, щоб провести необхідне коригування траєкторії руху пізніше.

    Апарат CAPSTONE був запущений в космос минулого тижня за допомогою ракети-носія Rocket Lab Electron. Майже тиждень він провів на навколоземній орбіті, поступово віддаляючись від нашої планети по спіралі завдяки двигунам універсальної платформи Photon, на якій він був закріплений. На початку цього тижня було виконано останнє коригування за допомогою двигуна платформи, за рахунок чого CAPSTONE отримав необхідне прискорення. Незабаром після цього 25-кілограмовий апарат відокремився від платформи та продовжив шлях до Місяця.

    Якщо все піде за планом, подорож CAPSTONE займе кілька місяців, і він досягне майже прямолінійної гало-орбіти навколо Місяця 13 листопада. Головна мета місії полягає в перевірці стабільності орбіти, оскільки в майбутньому NASA планує розмістити на ній станцію Gateway, яка є ключовим елементом американської місячної програми. Крім того, CAPSTONE планується використовувати у низці навігаційних та комунікаційних експериментів. Однак для цього NASA має відновити зв’язок з апаратом.

    Джерело: space.com