Перший пуск європейської ракети-носія Vega-C відклали

    172

    Стало відомо, що перший запуск нової європейської ракети-носія Vega-C із космодрому Куру у Французькій Гвіані перенесено на 13 липня. Про це повідомили в Європейському космічному агентстві (ESA).

    “Місія VV21 стартує 13 липня у зв’язку зі сприятливими умовами для польоту”, – йдеться в повідомленні аерокосмічного відомства.

    Спочатку планувалося, що запуск ракети Vega-C у рамках цієї місії відбудеться 7 липня. В офіційній заяві ESA жодних інших причин перенесення пуску, крім сприятливих умов, не зазначено.

    В рамках місії VV21 ракета Vega-C доставить у космічний простір геодезичний супутник LARES-2 Італійської космічної агенції. Разом із ним на орбіту буде виведено шість мініатюрних супутників, які були створені в різних європейських університетах.

    Нагадаємо, Vega-C є новою версією ракети-носія легкого класу Vega, яка використовується з 2012 року. Висота Vega-C 35 метрів, що на 5 метрів вище порівняно з Vega. Новий носій здатний виводити до 2,2 тонни вантажу на полярну орбіту висотою 700 км. Зазначається, що Vega-C має більшу потужність і більш гнучкі можливості конфігурації в порівнянні з попередньою моделлю.

    Передбачається, що в майбутньому Vega-C буде використовуватися спільно з модулем Space Rider, що повертається. Згідно з проєктом, модуль зможе перебувати на орбіті до двох місяців і використовувати повторно до шести разів. Перший запуск Space Rider планується провести у 2023 році.

    Джерело: esa.int