Астрономи з’ясували, коли планети покинуть Сонячну систему

    597

    Вчені проводять безліч досліджень, щоб з’ясувати остаточну долю Сонячної системи та планет, що входять до неї.

    За словами вчених, майже 4,5 млрд. років планети та інші космічні об’єкти в Сонячній системі показують дивовижну стабільність. Поки що немає якихось передумов, які говорять про те, що планети можуть покинути межі Сонячної системи. У новому дослідженні вчені з Болгарії озвучили приблизний період, протягом якого все залишиться без змін.

    Про це йдеться у статті ScienceAlert.

    Фахівці зазначають, що досить складно спрогнозувати поведінку планет та інших об’єктів у Сонячній системі у майбутньому. Ще Ісаак Ньютон заявляв, що взаємодія між планетами зрештою спровокує хаос у Сонячній системі.

    Вчені з Софійського університету, Болгарія, Ангел Живков та Івайло Тунчев провели нове дослідження і з’ясували, що Сонячна система залишатиметься стабільною приблизно протягом найближчих 100 тисяч років, перш ніж планети зійдуть з орбіт та покинуть систему, вирушивши у далекий космос. За словами орбіти восьми планет і Плутона значно не зміняться.

    Болгарські вчені створили, що дозволяє вимірювати рухи планет і проводити відповідні розрахунки. З’ясувалося, що еліптичні орбіти, якими рухаються планети навколо Сонця, залишаться без значних змін щонайменше 100 тисяч років.

    Крім цього, якщо провести незначні зміни початкових умов моделі, то в Сонячній системі все, ймовірно, залишиться тим самим протягом мільйона або навіть мільярда років. Для подальших досліджень необхідний суперпотужний комп’ютер, який, можливо, буде створений у найближчому майбутньому.

    Джерело: sciencealert.com