У Великобританії знайшли поховання жертв “чорної смерті”

    83

    Під час розкопок під станцією Ліверпуль-Стріт археологи натрапили на цвинтар зі скелетами людей, які померли від чуми у 16 ​​столітті. Місцевість досліджень належить одному з провідних залізничних комплексів Лондона та Лондонського метрополітену, пише Belfast live.

    “Важливо зазначити, що незважаючи на те, що скелети були жертвами чуми, вони не становлять небезпеки для здоров’я людей сьогодні. Після того, як тіло померло і було поховано, чума на тілі зберігається не дуже довго. Це не жива бактерія, тому вона не може поширювати інфекції в сучасному світі”, – каже Майкл Хендерсон із Музею лондонської археології.

    Скелети лежали щільно один з одним у ямі на площі 2,3 квадратні метри. Більшість з них знаходилися в трунах, що акуратно стоять у ряд. Це створило враження гідного похорону під час катастрофічної навали чуми. Дослідники взяли на аналіз зуби із 20 скелетів. Вони подібні до тимчасових капсул і можуть зберігати ДНК.

    “П’ятеро з цих людей були заражені чумою, коли були живі. Цілком імовірно, що вони померли від чуми в 16 столітті, а до цього чума 16 століття не була ідентифікована генетично у Великій Британії, так що для нас це було досить великим досягненням. Це перше свідчення такого роду в країні, хоч ми не можемо точно визначити рік”, – зазначили вчені.

    1665 року від чуми померло 100 тисяч лондонців. Але люди не знають про інші хвилі недуги протягом 30 років.

    “Це відкриття допомогло нам дізнатися більше про те, як чума проявляється сьогодні і як вона може поширюватись по всьому світу”, – підсумували експерти.

    Назва “чорна смерть” застосовують до чуми через те, що трупи померлих від швидко чорніли і виглядали обвугленими.

    Джерело: techno.bigmir.net



    • інші новини